Tips
Melodier till Shabbat sånger från nätet:
Fler recept: Challa som alltid lyckas
4 medelstora challa-bröd
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt och olja. Blanda i 4 ägg. Arbeta in 4 dl mjöl ordentligt. Blanda i ytterligare drygt 1 l mjöl till dess det blir en mycket mjuk deg. Tillsätt russin (valfritt). Knåda in mer mjöl i degen om det behövs. Åtskilj challa-biten om det krävs. Låt stå i kylskåp över natten. Värm upp till rumstemperatur nästa dag, ca 1–2 timmar. (Man kan även låta degen jäsa till dubbel storlek samma dag). Dela degen i 4 delar. Dela sedan varje del i tre delar och rulla ut långa bitar som flätas. Låt jäsa i 1/2 – 1 timma. Pensla med 1 uppvispat ägg. Grädda i 175 grader i 30 minuter. Pensla ytterligare en gång med ägg och grädda 30 minuter till. Låt svalna på galler under bakduk.
Recept från Aish.com, översatt till svenska.
Fler recept: Söt, lite grövre challa
6 medelstora challa-bröd
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i honung, olja och ägg. Tillsätt det siktade mjölet. Knåda till dess degen inte fastnar på fingrarna. Täck med en fuktig bakduk och låt jäsa på varm plats i 2 timmar. Åtskilj challa-biten om det krävs. Dela degen i 6 delar och varje del i tre för att fläta. Låt jäsa i 1 timma. Grädda i 175 grader i 30-45 minuter. Grädda inte för länge. Låt svalna på galler under bakduk.
Gratis Shabbat skrivbordsunderlägg för datorn.
Recept från Aish.com, översatt till svenska.
© shabbat.se 2010 Ariel Media, Sverige